Betaal nu slechts 6% ipv 21% BTW op enkele van onze nieuwbouwprojecten

6procent, nieuwbouw, vastgoed, aanbod, immo te koop, Kempen, Turnhout, Herentals, Geel, Mol, digitaal, ondertekenen, appartement, huis, project ontwikkelaar, particulier

De federale overheid heeft beslist om het btw-tarief van 6% i.p.v. 21% te hanteren op nieuwbouw indien men voorafgaandelijk op het betreffende perceel een constructie heeft afgebroken. Dat is een belastingvermindering van 15% op het constructieaandeel. De overheid wil met deze maatregel ervoor zorgen dat een oude constructie die niet meer kan voldoen aan de energienormen van vandaag, wordt vervangen door een nieuwbouw die daar wel aan voldoet.

Om van de belastingvermindering te kunnen genieten, zijn er een aantal voorwaarden waaraan gelijktijdig voldaan moet worden. Hieronder een overzicht:

 • Het betreft een bouwgrond waarop men zelf voorafgaandelijk een constructie heeft afgebroken of waarbij de projectontwikkelaar een constructie heeft afgebroken alvorens hij een afgewerkte nieuwbouwunit verkoopt. De sloop en heropbouw moet m.a.w. door dezelfde persoon gebeuren.
 • Het gekochte of gebouwde goed moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning worden
 • Men mag dus geen mede-eigenaar zijn van een ander onroerend goed, tenzij dat verkregen werd via erfenis.
  •  Indien men een woonst in eigendom heeft en toch een nieuwbouw wil aankopen aan 6% btw, kan dit indien men de eigen woonst verkoopt voor 31 december van het jaar dat volgt op het jaar van ingebruikname.
   Voorbeeld: indien je vandaag een nieuwbouwappartement koopt waar je op 1 maart 2022 in kan gaan wonen, heb je tijd om je huidige woonst te verkopen tot 31 december 2023.
  • Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden wordt deze voorwaarde in z’n geheel en dus niet afzonderlijk bekeken.
 • Een aparte berging, parking of garage kan tevens aan 6% btw indien ze samen met een woonunit worden aangekocht.
 • De nieuwbouw moet gelegen zijn op hetzelfde kadastrale perceel waarop de afbraak is gebeurd. Indien grensoverschrijdend, moet de nieuwbouw voor minstens 50% gelegen zijn op het perceel van de afbraak.
 • De woonunit mag een maximale vloeroppervlakte van 200m² hebben. Let op, dit betreft de netto-oppervlakte, dat wilt zeggen dat de oppervlakte wordt gemeten vanuit de binnenmuren. Oppervlaktes van garages, hallen, gangen, bergingen en zolder worden niet meegerekend. Je kan dus redelijk groot bouwen.

Deze fiscale ingreep is een tijdelijke maatregel. Enkel facturen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 kunnen aan 6% btw gefactureerd worden. Voor alle facturen voor en na deze periode geldt het btw-tarief van 21%.

Hieronder vind je een lijst van projecten uit onze portefeuille waar je mogelijk kan aankopen met het verlaagde btw-tarief:

Ook een investeerder kan meegenieten van de belastingverlaging. Wanneer men een unit aankoopt die verhuurd wordt in het kader van sociaal beleid, zoals verhuren aan een sociaal verhuurkantoor, genoot men reeds van een belastingvoordeel. Men betaalde 12%  btw i.p.v. 21% btw. Dat voordeel wordt groter. Nu betaalt men dankzij de nieuwe maatregel 6% btw i.p.v. 12% btw, wat uiteraard een gunstig effect heeft op het rendement. Neem zeker een kijkje bij ons SVK-aanbod.

Zoals bij elke nieuwe maatregel is het bij deze ook zoeken voor alle betrokken partijen. Er zijn nog grijze zones die uitgeklaard moeten worden. Bovenstaande informatie is gebaseerd op wat nu reeds bekend is, maar kan nog licht gewijzigd worden.

Voor meer informatie of vragen kan u contact opnemen met nieuwbouw@vansweevelt.be of 014 41 42 42.

   
13 januari 2021
Vastgoednieuws

Schrijf u in en ontvang als EERSTE onze nieuwe panden!

Laat uw gegevens na en wij brengen u als eerste op de hoogte van nieuwe panden die aan uw huidige selectie voldoen.

* verplicht veld

Bedankt voor uw inschrijving!

We hebben uw inschrijving goed ontvangen. U ontvangt een bevestiging in uw mailbox, indien dit niet het geval is, gelieve ons te contacteren via info@vansweevelt.be

Aanvraag gratis schatting

* verplicht veld

Bedankt voor uw aanvraag

U ontvangt een bevestiging in uw mailbox. Indien dit niet het geval is, gelieve ons te contacteren via info@vansweevelt.be

Onze website maakt gebruik van cookies. Geen probleem! Wijzig voorkeuren