Makelaardij
Ontwikkelaardij
Beheer

Soms kan een kleine investering nodig zijn om uw winst te maximaliseren. Dat geldt ook bij het verkopen van een woning. Als eigenaar met verkoopplannen vraagt u zich misschien af welke renovaties u nog aan uw woning zou moeten laten uitvoeren om de prijs bij een eventuele verkoop op te drijven. Het antwoord op die vraag hangt niet enkel af van de huidige toestand van uw woning.

U zult zich ook moeten afwegen of een bepaalde investering kan terugverdiend worden bij het verkopen van de woning. Dit zijn de factoren die moeten meespelen in uw beslissing om te renoveren of niet.

Renoveren of opfrissen

Een renovatie kan veel geld kosten. Soms is het echter niet nodig nog echt grote werken aan uw woning te laten uitvoeren. Een veel kleinere investering in een volledige opfrisbeurt kan ook tot mooie resultaten leiden. Denk daarbij aan het opnieuw schilderen of behangen van ruimtes. Ook het vervangen van meubels, het repareren van kleine mankementen en het grondig schoonmaken van de woning kan deel uitmaken van de opfrisbeurt. Eventueel kunt u zich hiervoor zelfs laten bijstaan door een decorateur of interieurspecialist, vaak is het advies van een professional in dit soort omstandigheden veel waard.
Heeft u wel het idee dat een grote renovatie nodig is om uw woning aan een ideale prijs te verkopen? Dan moet u bekijken of de kost van de renovatie opweegt tegen de meeropbrengst bij een verkoop van uw woning. Elke renovatie moet erop gericht zijn de interesse van potentiële kopers in uw woning te vergroten.
Daarbij hangt veel af van de lokale woningmarkt. Is uw woning duur geprijsd in vergelijking met gelijkaardige woningen in de buurt? Dan kan een dure renovatie de prijs te hoog opdrijven. Daardoor zou het kunnen dat de woning pas na een lange termijn zal kunnen verkocht worden of dat ze onder de gewenste prijs moet verkocht worden.

De lokale kopers en woningmarkt
Om die lokale woningmarkt goed te kunnen inschatten kunt u best een beroep doen op de expertise van een erkende vastgoedmakelaar. Die zal u kunnen vertellen of uw woning bijvoorbeeld bepaalde zaken mist die gelijkaardige woningen in de buurt wel hebben. Als dat het geval is kunt u overwegen om daarin te investeren zodat de woning de competitie beter zal aankunnen.
Vraag uw makelaar ook wat voor geïnteresseerde kopers hij of zij verwacht voor uw woning. Wat is hun inkomenscategorie, leeftijd, persoonlijke situatie… Dat soort elementen kunnen u vertellen of een renovatie nuttig is of niet. Zijn het vooral meer bemiddelde of gepensioneerde mensen die een woning zoals de uwe willen kopen? Dan doet u er waarschijnlijk goed aan een aantal belangrijke renovaties nog voor de verkoop uit te voeren. Zijn het eerder jonge, zogenaamde 'starterskoppels' die een woning bij u in de buurt zoeken? Dan houdt u de vraagprijs best zo laag mogelijk en verkoopt u de woning in z'n huidige toestand aan een koper die in de renovaties wilt investeren.

De kostprijs van renovaties

Heeft u een goed idee van de kostprijs van eventueel geplande renovaties? Indien niet dan begint u best met het vragen van een bestek aan verschillende vakmannen. Onthoud dat zo'n bestek de kosten vaak onderschat en bekijk of u die kosten kunt dragen. Bespreek daarna met uw makelaar of de kosten in de verkoopprijs van uw woning kunnen verwerkt worden. Het antwoord zal vaak negatief zijn. Heel veel renovaties zijn hun geld niet waard als een woning verkocht moet worden.
Bovendien heeft u in het jaar waarin u uw woning verkoopt ongetwijfeld al heel veel extra kosten. Denk aan verhuiskosten, de aankoop of huur van een nieuwe woning, makelaars- en notariskosten… Een dure renovaties weegt dan soms te zwaar op het budget, zelfs al zou ze op lange termijn bij een verkoop mogelijk iets opbrengen.
Stel uzelf ook de vraag of u wel tijd zult hebben om de renovaties op z'n minst te begeleiden. Werken in huis vergen vaak heel wat extra coördinatie en schoonmaakwerk en dat kunt u in het jaar waarin u gaat verhuizen misschien niet bolwerken. Het zou helemaal zonde zijn dat zo'n dure renovatie op een mislukking uitdraait omdat u bijvoorbeeld niet de tijd heeft genomen om een goede aannemer te selecteren.

Doe het zelf
Eén manier om het kostenplaatje grondig te veranderen is natuurlijk het zelf uitvoeren van noodzakelijke renovaties. Op zich is dat perfect mogelijk. Op internet vindt u uitgebreide gidsen over hoe bepaalde werken in huis aan te pakken, bij doe-het-zelf winkels kunt u alle materialen kopen en zelfs de grote machines die u eventueel nodig heeft kunt u tegenwoordig huren.
Als u echter geen ervaring heeft met klussen en u ook geen vrienden of familie heeft die u kunnen komen helpen dan kan zo'n doe-het-zelf renovatie u niet alleen heel veel tijd en energie kosten maar kan ze zelfs de waarde van uw woning laten zakken. Het is soms beter dat geïnteresseerde kopers zien dat een renovatie moet gebeuren dan dat ze zien dat een renovatie slecht werd uitgevoerd.
Voor kleine reparaties moet u niet aarzelen natuurlijk. Alles dat u daarbij zelf kunt doen levert een besparing op, want anders zou u dit soort kleine werkjes toch moeten laten uitvoeren voor de verkoop. Een woning moet zoveel mogelijk 'instapklaar' zijn wanneer deze verkocht wordt. Dat u één of twee grote renovaties laat liggen begrijpen kopers wel maar kleine details zoals deuren, portieren, schakelaars, verwarmingstoestellen enzovoort moeten in goede staat zijn.

Vraag advies aan uw vastgoedmakelaar

Probeer te vermijden geld, tijd en energie te stoppen in zinloze renovaties. Uw makelaar weet welke renovaties voor uw woning zinvol zouden zijn en welke niet. Bespreek dan ook elk plan voor een renovatie, samen met de kostprijs ervan, met uw makelaar. Hij of zij zal u kunnen vertellen of die renovaties nuttig zijn met het zicht op een eventuele verkoop of juist niet.
Denkt u om uw woning te verkopen of verhuren? Laat u dan adviseren door Vansweevelt Vastgoed

Bron: Immoscoop

   
1 december 2017
Vastgoednieuws