Makelaardij
Ontwikkelaardij
Beheer

Een van de voorwaarden om te kunnen genieten van het huidige tarief van 6% in het Vlaams verkooprecht bij de aankoop van de gezinswoning is dat de koper niet voor de geheelheid volle eigenaar mag zijn van een andere woning of bouwgrond. In de praktijk stuit deze voorwaarde vaak op een probleem. Bij de afweging van deze eigendomsvoorwaarde is het van geen tel waar de verhinderende woning of bouwgrond ligt. Wat bijvoorbeeld als de kopers een vakantiehuisje in het buitenland bezitten?
Dit bezit zal tot gevolg hebben dat het 6%- tarief uitgesloten is bij de aankoop van een gezinswoning in België.

Ten tijde van het klein beschrijf werd een huis in het buitenland niet meegeteld in het aftoetsen van de toepassing ervan. Met dit in het achterhoofd wordt er vandaag de dag vaak geen rekening gehouden met deze woning in het buitenland en vraagt men onterecht de toepassing van het 6% tarief aan verkooprechten.

Verzwijgen geen oplossing
Een buitenslands huis verzwijgen is ten stelligste af te raden. De administratie beschikt over de nodige systemen om dit te achterhalen en zal bijgevolg niet nalaten om de aanslag met de verschuldigde rechten na te sturen.
De eigendomsvoorwaarde wordt per koper afzonderlijk beoordeeld. M.a.w. het bezit van een andere woning door één koper werkt niet verhinderend voor een andere koper die geen enkel onroerend goed in eigendom heeft.

Volle eigendom voor de geheelheid
Belangrijk in deze eigendomsvoorwaarde is eveneens dat het moet gaan om de volle eigendom voor de geheelheid. Het bezitten van een onverdeeld deel in het ouderlijk huis samen met broers of zussen door vererving of het bezit van een naakte eigendom verhindert de toepassing van het 6% – tarief dus niet.

bron: www.cib.be

   
3 maart 2020
Vastgoednieuws
Gratis schatting