Makelaardij
Ontwikkelaardij
Beheer
verhuren, EPC, huis, appartement, voorwaarden,  2020, vastgoed, immo, huren, eigenaar, dakisolatienorm, dubbelglasnorm

Wat sommigen zeggen: “Vanaf januari 2020 moeten alle huurwoningen over dubbele beglazing, dakisolatie, rookmelders en modernere verwarmingsketels beschikken.”

MAAR is dat wel zo?

Bekijkt u eerst even de voorwaarden zoals omschreven hieronder en vraag ons advies. Wij helpen u graag verder.

1. Dubbelglasnorm

Vanaf 1 januari 2020 wordt dubbele beglazing verplicht in alle woningen. Een inbreuk heeft tot eind 2022 een zogenaamd ‘sensibiliserend’ karakter.
Vanaf 1 januari 2023 is er echter een verstrenging van de regelgeving en kan het ontbreken van dubbele beglazing aanleiding geven tot een ongeschiktheidsverklaring.

MAAR: als de energiescore van uw huurwoning vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC) lager ligt dan de volgende grenswaarden die de Vlaamse regering heeft vastgelegd, namelijk

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

dan vervalt deze verplichting!

2. Dakisolatienorm

Vanaf 2020 kan een woning ongeschikt verklaard worden als bij onderzoek de woning niet voldoet aan de dakisolatienorm. Je voldoet als je 3 tot 4 cm specifiek isolerend materiaal hebt gebruikt.

MAAR, ook hier weer: als de energiescore van uw huurwoning vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC) lager ligt dan de volgende grenswaarden die de Vlaamse regering heeft vastgelegd, namelijk

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement

dan vervalt ook deze verplichting!

3. Rookmelders

Verplicht voor alle nieuwbouwwoningen, gerenoveerde woningen en voor huurwoningen en studentenkamers. Op elke verdieping is 1 rookmelder verplicht (op de studentenkamers is dat op iedere kamer).

4. Verwarmingsketels

Vanaf 2021 zullen geen stookolieketels meer toegelaten worden bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Er komt dus geen algemeen verbod. Echter bij vervanging van de oude toestellen moet het nieuwe toestel voldoen aan de zogenaamde minimum vereisten. Hierbij kan het zijn dat een gewone hoogrendementsketel niet meer zal voldoen aan die minimumvereisten.

Tip

Uw huurwoning goed isoleren en voorzien van dubbelglas is natuurlijk wel verstandig. En u kan ook nog genieten van verschillende premies die worden uitgereikt door de Vlaamse Overheid om dit alles te helpen financieren en te stimuleren.

Conclusie:

Laat u niet opjutten!
Maar laat u wel goed inlichten alvorens beslissingen te nemen met betrekking tot het isoleren van uw huurwoning of het vervangen van alle ramen door dubbelglas. Of zelfs halsoverkop te beslissen uw huurwoning te koop te stellen zoals sommige publicaties suggereren.
U vindt meer tekst en uitleg op
www.wonenvlaanderen.be en www.energiesparen.be

Bij Vansweevelt Vastgoed kunnen wij u bijstaan in dat traject. En heeft u nog geen energieprestatiecertificaat (EPC), dan helpen wij u ook daar graag verder.

 

   
18 november 2019
Vastgoednieuws