Makelaardij
Beheer
Ontwikkelaardij

De nieuwe Vlaamse regering schaft vanaf 1 januari de woonbonus af. Mogelijk is dit het moment voor zowel kopers als verkopers om over te gaan tot de aankoop of verkoop van een woning. In het nieuwe systeem worden de registratierechten (of verkooprechten) verlaagd met 1% wat meteen een korting zal geven. Op lange termijn valt echter het fiscaal voordeel op de duur van lening weg, waarbij de koper minder voordeel zal hebben dan bij het huidige systeem.

Voorbeeld: een koppel met drie kinderen koopt een woning van € 300.000 en gaat daarvoor een hypothecaire lening aan op 20 jaar.

Situatie vandaag: het koppel betaalt 7 procent registratierechten, zijnde € 21.000 en geniet nog de woonbonus, goed voor een fiscaal voordeel over de duur van de lening van € 31.040.

Situatie vanaf 1 januari 2020: het koppelt betaalt 6 procent registratierechten, zijnde € 18.000 en geniet niet langer van de woonbonus.  Op het vlak van de registratierechten is er een direct voordeel van € 3.000, maar dat verdwijnt in het niets bij het verlies van het fiscaal voordeel van € 31.040, gespreid over 20 jaar.

Aangezien een groot aantal kandidaat-kopers waarschijnlijk nog dit jaar hun aankoop willen realiseren, is het mogelijk interessant om uw woning nu nog te koop te zetten.

Uw woning verkopen aan de best mogelijke prijs? Bekijk onze manier van werken op onze website, bel 014 41 42 42 of mail naar info@vansweevelt.be.

   
6 oktober 2019
Vastgoednieuws
Onze website maakt gebruik van cookies. Geen probleem! Wijzig voorkeuren